Vem sköter om gravplatsen?
Det finns två stycken alternativ då det kommer till skötseln av gravplatsen och gravstenar. Många tror att det är något som ingår i den avgift man betalar kyrkoavgiften eller i den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar. Så är inte fallet.
Skötseln av gravplatsen ska man istället själv ombesörja eller också kan man - mot en avgift - låta Kyrkogårdsförvaltning sköta den delen. Det senare är vanligast och enklast; ett alternativ som tilltalar de som sällan tar sig till graven av olika skäl. Där får man en trygghet i att gravplatsen alltid hålls i ett vackert och värdigt skick.
Primärt så handlar gravskötsel om tre saker: vård av gravsten, skötsel av rabatt och att hålla ordning på olika dekorationer. Har du möjlighet så är detta något du kan sköta om på egen hand; en rogivande syssla som ytterligare förstärker den relation du haft till den avlidne.
Så tar du hand om gravstenen
Gravstenen är det som kräver mest omsorg och därför ska vi fokusera på den. I första hand så handlar skötsel om att välja rätt typ av sten. Om du känner med dig att du - och övriga anhöriga och bekanta - kommer att sakna tid så kanske det kan vara bättre att välja en liggande gravsten. En sådan brukar vara mer lättskött. Av naturliga skäl så kommer dock även en liggande gravsten att drabbas av exempelvis föroreningar och av vårt väder. Om det snöar så kommer det att lägga sig över stenen - har du en stående sten så kommer den inte att drabbas på samma tydliga sätt; där påverkar istället vind och regn mer.
En skillnad mellan en stående och en liggande gravsten gäller inskriptioner och där man vid en stående kan välja förgylld text; något som man bör undvika vid liggande gravstenar. Här får man räkna med att slitaget kommer att kräva restauration ungefär vart femte år där man låter ny text graveras in.
Den mest lättskötta kombination och ett tips för er som nästan helt saknar tid för skötsel och underhåll är en gravsten av granit med bronsingjuten text. Den kräver nästan inget underhålls alls.
Tvätta gravstenen med såpa och vatten
En gravsten ska alltid hållas ren - oavsett vilken typ av sten du valt. Har du en finare sten så kan du använda dig av såpa och en vanlig tvättsvamp. Var försiktig så att du inte tvättar bort gravyren bara. För en mer grovhuggen sten så kan tvätt ske med en grövre borste, såpa och ljummet vatten. Har du en vattenslang nära till hands så är det en klar fördel. En bra tidsintervall att förhålla sig till är att tvätta stenen kvartalsvis. Ungefär var fjärde månad är det dags att tvätta av stenen i fråga.
Det finns även en möjlighet att lämna över tvätten och underhållet i mer professionella händer. Detta är en tjänst som många leverantörer av gravstenar erbjuder sina kunder och det är också något som kan underlätta. En sådan, mer utförlig tvätt, håller stenen levande under en längre tid. Visst, det kostar pengar - men å andra sidan så behöver det inte ske årligen heller.
Blommor och ljus
Gällande blommor och val av sådana så handlar det om en kombination av var du bor och hur mycket tid du har. Bor du i närheten av gravplatsen och har den tid som krävs för skötsel så kan du välja i stort sett vilka blommor som helst. Det beror naturligtvis också på vilken placering gravplatsen i fråga har och hur mycket - eller lite - solljus som den får. Normalt brukar man dock rekommendera stryktåliga blommor för en gravplats - exempelvis ljung, liljor, ringblommor eller penséer är samtliga goda alternativ som kräver mindre skötsel.
Ljus ger ett pampigt intryck och en värdig inramning runt en gravplats. Det man bör tänka på är att sådana kommer med en uppenbar brandrisk. Därför bör man också se till att ställa dessa i lyktor så att man inte riskerar någon olycka. Idag finns ljus som brinner i upp till 20 timmar och sådana rekommenderas verkligen.
Kom ihåg att det inte enbart är under Allhelgonahelgen som man kan visa respekt genom att tända ett ljus för en avliden anhörig. Det går att göra året om.